Manikür neden yapılmalı. Hangi manikür çeşitleri neden tercih edilmeli.
Modern hayatımızda insanlar eskiye nazaran kişisel bakımına daha çok özen göstermeye başladı. Birçok güzellik salonları (özellikle el ayak salonları) açıldı. İş görüşmesine giderken el ve ayak bakımları yapılır, kuaföre gidilir. Neden el, ayak ve saç önemli? Çünkü insanların birine baktığında ilk dikkat ettiği bunlar oluyor. Sizinle yeni tanışmış biri ilk randevunuzda öncelikle sizin kişisel bakımınıza dikkat eder. “Saçlar bakımlı mı veya tırnaklar sağlıklı, düzgün mü?” gibi sorular ilk randevuda mutlaka gözlemlenerek cevaplanıyor. Ayrıca modern insanlar erkek veya kadın farketmeksizin elleri ve ayakları bakımlı olduğunda kendini daha iyi hissediyor, özgüveni; bakımı eksik insanlara nazaran daha yüksek oluyor. Peki manikür yaptıracak kişi hangi manikürü tercih etmeli? Bu elden ele değişen bir durum. Herkese aynı manikür yapılmamalı. Hangi manikürün daha iyi olduğuna kişinin proksimal derisinin kalınlığına, cildinin ne kadar hassas olduğuna, ne kadar su veya deterjan ile temas ettiğine bakılarak karar verilmedir.
Birinci manikür çeşidi klasik manikürdür. Eskiden beri bildiğimiz, kuaförlerde yaptırdığımız sulu manikür. Klasik manikür en kolay ve en eski manikür çeşididir. Yapılışı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika arası sürer. Normal oje de sürülecek ise bir 10 dakika daha eklenebilir. Klasik manikürde su, su kesesi, törpü, pusher, tırnak pensi, et pensi gibi aletler kullanılır. Sıralaması şu şekilde olur. Tırnaklar törpülenir,su tasına konulur, yumuşatılır sonrasında çıkarılır ve makası ile tırnak çevresindeki ölü deri alınır. Tırnak çevresindeki ölü deriyi temizledikten sonra tırnaklar ve tırnak yüzeyi kontrol edilir, temiz olduğundan emin olduktan sonra oje sürülür.
İkinci yöntem kombi manikür. Kombi manikür iki sistem manikürü karışımıdır. Kombi manikürde kullandığımız aletler; törpü, pusher, shaber pusher, tırnak pensi, et pensi, portakal çubuğu, et makası ve freze makinesi. Freze makinesi kombi manikürde ve aparatlı (makineli) manikürde büyük rol oynar. Manikürün süresi ve kalitesi freze makinesinin kalitesine bağlıdır. Freze makinesinde ilk dikkat edilecek noktalar; makinenin kuvveti, hız seviyeleri, revers düğmesinin sağ ve sola gidebilmesi, makinenin ağırlığı ve kaleminin şekli kullanacak uzman tarafından rahat kullanılması yönünden önemlidir. Makinenin dış görünümü çok önemli değildir. Önemli olan makinenin çıkardığı ses ve vibrasyon seviyesi. Çok titreyen makine doğal olarak rahat bir şekilde kullanılamaz, çok ses çıkaran makine içinde aynısı söylenebilir. Freze manikür makinesi dakikada 35 ile 45 BT, deviri 25000 ile 40000 arasında olmalıdır. Aparat (makineli) pedikür veya daha ağır ve profesyonel işlemler için dakikada 60 ile 100 BT arası ve 40000 ile 50000 devir arasında çalışan freze makinesi kullanılır. Freze makinesinin ağırlığı da çok önemlidir. Çok hafif olması,motorun gücünün az olmasının göstergesidir. Aynı zamanda freze makinesinin bakımlarının eksik edilmemesi gerekir.
Not:
İkinci önemli aletimiz et makasıdır. Et makası ince ve düzgün bileylenmiş olmalıdır. Aynı zamanda sivri, ucu biraz kıvrık yapıda, kesme ve kanama gibi deri travmalarından kaçınmak için 0,2mm kalınlığında olmalıdır. Böylece rahat bir şekilde uzamış proksimal uzantıyı başından alabilir, kesebilir. Kaliteli alet özel ve yüksek sertlikte çelikten yapılır ve tamamen kusursuz yüzeye sahip olmalıdır.
Et makasında hangi özellikler olmalı diye soracak olursanız, üç çeşit deriye göre farklı kalınlıkta makaslar vardır. İnce ölü deri için en ince kalınlıkta makası seçmeliyiz, ince olduğu için makas en ince ve en hassas ölü derinin altına inip yaralamadan ve dikkatlice kesebilir. Çok kalın ve sert ölü deriler için ise daha kalın makaslar tercih edilir. Normal ölü deri ise yumuşak ve kalınlığı yaklaşık 1mm normal standartlarda bir makas seçilir. Birçok uzman manikür makasını çok zor bulup, kullanmayı tehlikeli buluyor. Çünkü onun kullanımının inceliklerini bilmiyorlar. Fakat bu doğru değil et makası, et pensinden daha iyi iş çıkarır.
Kombi manikürün hareket sıralaması şöyledir:
Üçüncü yöntem ise kuru makassız aletli manikürüdür. Özellikle ölü derinin ince olduğu ellerde uygundur. Bu manikürde biz makas kullanmıyoruz. Proksimal kalıntıyı portakal çubuğu ile ittirip sonra iyice gerdirip yuvarlak freze ile yavaşça yukarı doğru traşlıyoruz. Eğer iyice gerdirme sağlamazsanız manikür sırasında derinizde travma yaşayabilirsiniz. Bu manikür yönteminde makas kullanılmadığı için çok daha uzun ömürlü ve dayanıklı olacaktır.
Genel amaçlı el bakımı modern çağımızda vazgeçilmez olsa da her gün yenilikler çıkıyor bu yüzden kendimizi durmadan geliştirmeli ve güncel kalmalıyız. Eskisi gibi değişmeyen bir standart yok. Her cilt tipine farklı yaklaşmalı onlar hakkında yenilikleri takip etmeliyiz. Size en uygun manikür tarzınızı bulmanızda kolaylıklar dilerim.
Vücudun her bölümünde olduğu gibi, ellere de, sağlık açısından, hijyen açısından, estetik görünüm açısından, görsellik açısından bakım yapılması kaçınılmaz bir gerçektir. Peki el bakımı nedir? Çeşitli etkenler ile hava etkenleri, sıcak, soğuk ısı değişkenleri, kuruma ve benzeri etkenler ile yıpranmış, dokusunu kaybetmiş, çatlamalar göstermiş, grileşmiş el yüzeylerinin en azından ilk günkü görünümüne ya da pamuksu dokusuna kavuşması amacı ile dışarıdan müdahaleler yöntemi ile uygulanabilecek bakım sistemleri anlamına gelmektedir.
Eller insan vücudunda görsel temasta en fazla kullanılan organlar arasında bulunmaktadır. El bakımı neden gerekli? Sadece estetik ve görsellik ya da zarafet açısından değil, sağlık problemlerini ortadan kaldırmak amacı ile de el bakımı yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. El bakımı neden gerekli? Sorusunda bahsedildiği gibi, sadece kırışıklıkların giderilmesi gibi bir anlayış gündeme gelmeyecektir. Elbette kırışıklıkların giderilmesi, estetik, görsellik açısından ön plana çıkarılıyor olabilir ancak, mevcut yapının bozulması, mevcut yapının deforme olması, beraberinde hijyen açısından da sağlık problemlerini getirebilir. Ellerin kullanım alanlarını ya da kullanım şeklini kısıtlama gibi bir durumu ortaya çıkabilir. Bireysel olarak ya da profesyonel yardım almak sureti ile bakım yapmanız kaçınılmaz bir gerçek olacaktır.
Herkes el bakımı nasıl yapılmalı? Sorusuna kişisel yöntemler ile karşılık verilebilir, cevap verilebilir. Ancak genelde kullanılan yöntemlere bakıldığında, bireysel yönetim anlayışında nemlendirici kullanılmasının ön plana çıktığı görülmektedir. Elbette burada kaliteli bir nemlendiricinin tercih edilmesi gerekecektir. Tavsiye edilen uygulama ise, bu nemlendirme işleminin günde en az 3 defa uygulanmasıdır. Yaz mevsiminde yağsız bir nemlendirici tercih edilmesi gerekirken, kış aylarında ekstra nemlendirme ihtimaline karşı, kuru bir görüntüden uzak durmasını sağlamanız gerekecektir. Ayrıca bunun dışında ellerin bir parçası olarak görülen tırnaklara da manikür işleminin yapılması düşünülmelidir.
Yukarıda el bakımı kimler tarafından yapılmalı? İfadesinde bireysel olarak yapabileceğiniz işlemlerden bahsedilmiştir. Bireysel olarak ne yapabilirsiniz? Temiz tutabilirsiniz, yıkama alışkanlığını elde edebilirsiniz. Her işlemden önce ya da sonra yıkama işlemini gerçekleştirebilir, nemlendiricileri kullanabilirsiniz. Ancak daha profesyonel bir şekilde yardım almanız mümkün olacaktır. Bir güzellik merkezi ile görüşmeniz, olması gerektiği gibi, tam anlamı ile bakım işleminin hijyenik şartlarda gerçekleştirilmesi anlamına gelecektir.
Burada dikkat etmeniz gereken detaylar, kullandığınız materyallerin kaliteli malzemelerden oluşacak olmasıdır. El bakımında gerekli olan hijyen şartları anlayışına baktığınızda, nemlendirici kremler yönünde bir tercihte bulunuyor iseniz, bilmediğiniz, tanımadığınız, insan vücuduna ya da tenine zarar verecek malzemelerden kaçınmaya dikkat etmelisiniz. Eğer fırçalama gibi bir sistemi ölü deriden kurtulmak amacıyla gündeme getiriyor iseniz, kullandığınız fırçayı her kullanımdan sonra steril etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
El Bakımı Hangi Periyotlarla Tekrarlanmalı?
Profesyonel destek almak suretiyle el bakımı yaptırmayı düşünüyor iseniz, güzellik merkezlerine başvuru yapmak sureti ile olması gereken işlemi gerçeğe dönüştürmek istiyor iseniz, el bakımı hangi periyotlarla tekrarlanmalı? Sorusunda tavsiye edilecek uygulama, mümkün olduğunca 15 günde bir gidip, düzenli şekilde bakım faaliyetlerini ya da koruma uygulamalarını gerçekleştirmeniz olacaktır.
El Bakımının Sağlığa Faydaları
Eller, insan vücudunda en fazla görsele hitap eden ya da temas edilecek organlar arasında bulunmaktadır. El bakımının sağlığa faydaları arasında, her şeyden önce ellerin hijyen şartlarının sağlanması, deri dokusunun korunması, ölü derilerin temizlenmesi gibi özellikler bulunmaktadır. Olası mikrobik organizmaların yerleşmesine engel olunmakta ve kullanım alanlarında bireylere ya da yiyecek maddeler ile temasta bulaşması muhtemel mikrobik fonksiyonların ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.
El Bakımı Fiyatları
Profesyonel destek almaya karar verdiğinizde, el bakımı fiyatları konusunda, bu konuda hizmet veren güzellik merkezleri ile irtibata geçer iseniz, yaşanması muhtemel bir problem olmadan gerektiği gibi sizlere uygun, bütçenize uygun fiyatların verildiğini göreceksiniz. Zannettiğinizin aksine, profesyonel anlamda hizmet veren, hijyen kurallarına dikkat eden bir güzellik merkezine başvuru yapmanız, yüksek meblağlar, astronomik fiyatlar anlamına gelmeyecektir.