Ayak Nasır Bakımı

Ayak Nasır Bakımı

Ayak Nasır Bakımı

Nasır; ayak altında, kemikli bölgelerin sürtünmesi sonucu veya basınç kuvveti sonucunda belirli bölgelerde deri sertleşmesi oluşumuna denir. Nasır, deri hücrelerinin yapısı bozulduğunda meydana gelir.

Nasır neden oluşur?

  • Fazla kilo
  • Ayak yapısına uygun olmayan dar ayakkabı kullanımı
  • Uzun süre spor yapmak
  • Uzun süre ayakta kalmak, yürümek
  • Ayak tabanı derisine yetersiz bakım uygulamak

Nasır çeşitleri

                Genel olarak 3 adet nasır çeşidi vardır ve hepsi birbirinden oldukça farklıdır.

  1. Sert nasır: Genelde ayakların kemikli kısmında oluşur. Bölgesel deformasyonlara bağlı, ayakların yanlış basılmasıyla ayak yüzeyinde basınç oluşması sonucunda ortaya çıkan nasır türüdür. Ayak parmaklarının tepelerinde, serçe parmağın dış kısımlarında, ayak tabanı derisinin sıkışmış bölgelerinde veya kemikli bölgelerde oluşan nasır türüdür.

 

  1. Yumuşak nasır: Genelde ayak parmaklarının arasında kalan boşlukta oluşan, kendini ağrı ve akıntı ile gösteren nasır türüne yumuşak nasır denir. Boyutu bölgeye göre değişebilir, kızarmış, hassas ve bazen ıslak yapıda bulunabilir. Parmakların birbirine normalin üzerinde bir baskı yapması sonucu oluşur. Ayak parmakları doğuştan deforme olan, sonradan şekil bozukluğuna uğramış veya yüksek topuklu ayakkabıların sık giyilmesi ve böylece parmak bölgesinde oluşan yük miktarının artmasına sebep olan örnekler bu nasır türüne sebep olabilir.

 

  1. Tohum nasır: Topukların yanında veya altında görülen bu nasır türü ölü deriden oluşur. Basınç kuvvetine maruz kaldığında ağrıya neden olabilir. Sertleşmiş derinin altında derinleşmiş köklerin oluşması, bu nasıl türünün tedavisini zorlaştırıyor.

Nasır nasıl tedavi edilir

                Nasırı tedavi etmek için ilk önce nasırlaşmış bölge temizlenmelidir. Bu işlem özel malzemeler veya cihazlar gerektirebilir. Nasır bölgesini temizledikten sonra özel solüsyonlar, merhemler ve kremler kullanılır. Nasır çok ilerlemiş seviyede (nasır çok sert ve yayılmış) veya türü tohum nasırı ise lazer veya sıvı nitrojen kullanımı mecburidir.

Nasır tedavisi sonrası bakım

  • Cildi yumuşatmak için üre içeren nemlendirici krem,
  • Koruyucu bantlar,
  • Parmaklardaki deformasyonu düzelmek için ortez kullanımı,
  • Ortopedik tabanlık,
  • Yükün ayağa uygun şekilde dağıtılması için silikon pedler kullanılır.

Ayak nasırını kim tedavi eder?

                Ayak nasırı podolog doktorlar veya podoloji uzmanlarından eğitim almış ayak bakım uzmanları ile tedavi edilebilir.

WhatsApp
Hemen Ara!